dinsdag 12 augustus 2008

Vraag en antwoord jeugdraad & ontwerp speelbos



Om ook de mening te horen van andere toekomstige gebruikers zal er op dinsdagavond 2 september een open wandeling georganiseerd worden voor alle geïnteresseerden (wandelaars, omwonenden, jeugd en -verenigingen, scholen...). Mensen van Bertem, vergezel ons! Afspraak aan 't gemeentehuis om 19:00 uur waar je eerst in 't kort (15') een inleiding krijgt over de plannen voor het speelbos.

---

Op de vergadering van de jeugdraad waren de volgende jeugdinstanties vertegenwoordigd: GBS Bertem, Chiro Bertem, Chiro Leefdaal, Chiro Korbeek-Dijle, jeugdhuis Bertem, jeugdclub Ter Dijle, Circle of fun, Jeugdraad Bertem, Gemeente Bertem en Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

---

Op de jeugdraad werd het speelbosontwerp in het algemeen goed onthaald maar volgende belangrijke randbemerkingen werden gemaakt (JR = jeugdraad, GB = gemeente Bertem, BW = boswachter):

- JR "Kan aan elke ingang van het speelbos zo'n poort met het opschrift ''t Vossenhol' geplaatst worden?" GB "Ja, dat is mogelijk"

- JR "De ontwerp plattegrond geeft de indruk dat zowel de open ruimte als het bos wordt volgezet met spelelementen. Is dat niet van het goede teveel?" BW "De plattegrond is niet op schaal getekend en geeft aldus een verkeerde indruk. Het is zeker niet de bedoeling om alle ruimte in te vullen. Het aspect 'bos' moet behouden blijven."

- JR "Vul de open plaatsen niet te veel in. Voor jeugdverenigingen is het interessant dat een open ruimte behouden blijft, zo groot als de helft van een voetbalveld. Een voetbalveld is ongeveer 110 lang meter op 70 meter breed of 7700 m². De helft is dus een kleine 4000 m² of 40 are. De open plaats zou een half ha (50 are) mogen zijn." GB en BW: "De open ruimte wordt nu inderdaad ingevuld met een poel, amfitheater, een rug van bulten, een zandbak en een hut. We zouden bv kunnen stellen dat de helft van de huidige open ruimte moet bewaard worden. Het akkerland is 14000 m² groot, dus misschien kunnen beide ideeën gecombineerd worden. De jeugdverenigingen zijn echter van mening dat er zoveel mogelijk open ruimte moet bewaard worden, eventueel gecombineerd met wat randbeplanting.

- JR "Is er de mogelijkheid om vuur te maken in bv een vuurput?". BW "De wetgeving is daar nogal strikt in en een oplossing ligt niet onmiddellijk voor de hand. Nog te onderzoeken. Zie links


- JR "Wordt er behalve de natuurlijke spelelementen ook een educatief pad aangelegd?" GB "Ja, die mogelijkheid bestaat maar zou voor een volgende fase zijn."

- JR "Het lijkt ons dat veel van de spelelementen worden ingeplant langsheen de zuidelijke bosrand. Is dat niet verkeerd?" BW "Ja, daar heb je punt. We zullen daar een mouw aan passen."

- JR "Het amfitheater is qua vorm rond. Betekent dat dat een voorstelling in 't midden van het amfitheater doorgaat? En voor hoeveel mensen is er dan plaats?" GB en BW: "De voorstellingen zouden buiten het amfitheater op de open ruimte plaatsvinden. Het is dus allicht beter een halfrond te maken dat aan 50 à 60 mensen kan plaats bieden."

- JR "Kan je in zo'n inrichtingsproject ook plaats reserveren voor latere ideeën? We bedoelen dat je niet onmiddellijk alles invult maar plekken open laat waar je dan later een nieuw idee (dat dikwijls groeit terwijl je het project aan het uitwerken bent) kan uitwerken." GB "Wij vinden dat niet zo'n goede zaak omdat het qua werkplanning gemakkelijker en resultaatgerichter is om het ontwerp meteen uit te werken." BW "Ik vind het wel een goed idee. Ze noemen zoiets 'voortschrijdend inzicht': terwijl je bezig bent rijpen er nieuwe, soms leukere ideeën."
---

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen: